Om Teatern

Ozonteatern har uppstått ur ett behov av att skapa en konstnärlig platform för dess aktörer. En av teaterns främsta mål är att sätta upp nyskapande, moderna och engagerande tolkningar av klassiker. Vi tror helt enkelt på styrkan i klassiskt material: välskrivna, starka texter och evigt aktuella frågeställningar om vad det vill säga att vara människa.  Vi anser att klassiker ger möjlighet till dialog med vår samtid, vår historia och framtid, och för den finlandssvenska scenkonsten närmare den internationella arenan.

Ozonteatern tror på långsiktighet, konstnärlig integritet och fördjupande arbetsprocesser. Mottot är höga konstnärliga krav. 

Vi tror på mötet med publiken, på det raka tilltalet, på teaterns förmåga att sammanföra människor i en tid av individualism.

Ozonteatern arbetar därtill för att höja nivån på skådespelarkonsten genom att organisera fortbildning för skådespelare och föra en aktiv dialog med sin publik och sina aktörer om teaterns roll i samhället. 

Ozontatern är en fri professionell teatergrupp, grundad 2001, som bl.a. satt upp följande produktioner:
”Bernarda Albas Hus” 2001, regi Mia Hafrén på Dianascenen, ”Mother” på Teater Viirus 2002, regi Yaba Holst, med tre höggravida skådespelare live på scenen samt den första turnerande teaterföreställningen för åldringar i Finland, ”Gomorron Fru Lindblatt” 2002-03 i samarbete med Folkhälsan, regi av Åsa Salvesen, med den 82-åriga skådespelaren Märta Laurent i huvudrollen.
 
Vidare har teatern stått som producent för nypremiären om van Gogh, ”Fou rou”, som också turnerade i Sverige. Teatern har också organiserat internationella Michail Tjechov- skådespelarworkshops för professionella scenkonstnärer både i Helsingfors och Ekenäs.
 
Grundande medlemmar är skådespelaren Mia Hafrén, regissören och skådespelaren Åsa Salvesen, scenografen och bildkonstnären Erik Salvesen samt författaren Kjell Lindblad. Som konstnärlig ledare under tiden 2001-13 fungerade Erik Salvesen.

Ozonteatern har sedan 2006 inte stått som producent för egna produktioner. Konstnärligt däremot har två av teaterns grundande medlemmar, Åsa Salvesen och Erik Salvesen, fortsatt driva och utveckla Ozonteaterns principer och målsättningar genom samarbetet med teaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskola i Karis 2004-13. Det konstnärliga teamet har stått för uppmärksammade och prisbelönta uppsättningar av bl.a. Shakespeare, Brecht, Beckett och Strindberg på kulturhuset Tryckeriteatern i Karis, se föreställningsfoton nedan.

Inom Ozonteatern finns bred kompetens. Erik Salvesen, scenograf, kostym- och ljusplanerare, har under sin snart 25 åriga karriär medverkat i över 140 produktioner på teatrar runtom i Finland och utomlands. Han har gjort sig känd för sitt starka och egensinniga visuella språk. Åsa Salvesen, skådespelare och regissör, arbetar för att föra in internationella influenser i finländsk skådespelarutbildning. Hon har sedan 1998 studerat och arbetat med Michail Tjechov-skådespelarteknik, är styrelseordförande för Michael Chekhov Europe, ett i Berlin baserat nätverk bestående av europeiska skådespelare och regissörer.  Därtill finns Mia Hafrén, skådespelare, regissör och sångare, en av förgrundsgestalterna i den framgångsrika a capella-gruppen FORK. Därtill ingår författaren Kjell Lindblad, som bidrar med sin litterära expertis och kunskap.

Ozonteatern samarbetar med andra teatrar både i Finland och utomlands. Vidare kommer teatern att en gång per år erbjuda föreställningar i Västnyland, producerade av professionella scenkonstnärer, bosatta och verksamma i regionen. asa

Konstnärlig ledare: Åsa SalvesenTeaterlinjen vid Västra Nylands folkhögskolas produktioner 2004-13.
Regi: Åsa Salvesen
Scenografi: Erik Salvesen
Foto: Vladimir Pohtokari

i vantan pa gadot small

I väntan på Godot
2013

mor courage och hennes barn small

Mor Courage och hennes barn
2012

till fedra small

Till Fedra
2011

kalevala small

Kalevala
2010

ett dromspel small

Ett drömspel
2008

en midsommarnattsdrom small

En midsommarnattsdröm
2007

hamlet small

Hamlet
2006

romeo och julia small

Romeo och Julia
2005

ot logo rod mini

Spinnaregatan 5, 10600 Ekenäs / Telefon: +358 40 821 5140, E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
© OZONTEATERN 2014. Created by WEBIFY for MR MEDIA. Admin.